Darmkrampen

Darmkrampen Saventa

Wat zijn darmkrampen?
Darmkrampen bij baby’s zijn hetzelfde als wanneer we zelf darmkrampen hebben. Het is niet fijn. Het heeft al vele huiluurtjes veroorzaakt bij veel baby’s. De darmen van je baby hebben tijdens de zwangerschap niet zoveel hoeven doen. Dit begint pas echt na de geboorte. Dat betekent ook dat de darmen even moeten wennen aan hun nieuwe functie. Dat kan krampen opleveren.

Hoe herken je darmkrampen?
Wat je vaak merkt is dat de baby zich afwisselend gaat strekken en buigen . Vaak zie je dit ook aan de benen. Daarbij kan de baby vaak en veel huilen. Wat je veel ziet is dat de baby dit ‘s avonds doet. De reden dat dit ‘s avonds gebeurt is niet goed bekend.

Wat kan je preventief tegen darmkrampen doen?
Je kan proberen om ervoor te zorgen dat de baby tijdens de voeding minder lucht binnen krijgt. Vaak scheelt dit wel iets. Verder wordt vaak Infacol geadviseerd. Dit is verkrijgbaar bij de drogist. Zelf hebben we hier niet veel van de werking van Infacol gemerkt. Maar wellicht zouden de krampen erger zijn geweest wanneer we geen Infacol hadden gebruikt?
Een orthomoleculaire voedingsdeskundige heeft ons geattendeerd op het bestaan van probiotica. Antibiotica hebben een aanvallende werking op de noodzakelijke darmbacterieën. Probiotica vullen deze juist aan. Er is een probiotica die tijdens de laatste weken van de zwangerschap al gebruikt kunnen worden, en na de geboorte kan deze ook aan het kindje gegeven worden. Een voorbeeld van deze probiotica is van Orthica, “moeder en kind”. Het was destijds verkrijgbaar bij de betere reformwinkels en in de vrije verkoop bij de apotheek. Wij hebben de probiotica alleen na de geboorte gebruikt en hebben toen duidelijke verbetering gemerkt. Dit is natuurlijk geen wetenschappelijke onderbouwing, maar wij waren er wel blij mee toen!

Wat kan ik doen voor mijn kind met darmkrampen?
Naast voorgaande preventieve tips kan het natuurlijk toch zo zijn dat je kindje last heeft van darmkrampen. Wat kan je doen op het moment dat hij of zij daar last van heeft?

Als je buikkrampen hebt is het prettig om druk tegen de buik te krijgen. Denk hierbij aan op de buik liggen, buikmassage (altijd met de klok meedraaien in verband met de darmfunctie!) of bijvoorbeeld op de buik op jouw arm laten liggen zoals op de foto te zien is. Dit ligt erg prettig en daarnaast ervaart de baby tegendruk. Een andere oplossing is je kind dragen in een ergonomische drager of draagdoek. Hierbij wordt een goede houding voor het kind gestimuleerd (de knieën opgetrokken) en daarnaast is er druk op de buik wat beide verlichtend helpt. Wanneer je ook nog een beetje rondloopt met je kindje op de arm of in de draagzak/draagdoek zullen veel baby’s snel rustiger worden. Darmkrampjes zijn vaak rond de 10 weken het heftigst, hierna zullen ze langzaam minder worden.

Bart van DintherDarmkrampen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *